Menu

Een onderwateravontuur met haaien

2024-AmelieBauwens-2

Amélie Bauwens

16/04/2024 14:13

Een onderwateravontuur met haaien

Zwemmen met haaien, het is iets dat je niet aan iedereen moet vragen. Deze indrukwekkende dieren worden vaak verkeerd begrepen en onterecht als gevaarlijk gezien. Maar door te kiezen voor een authentieke ervaring om met deze fascinerende dieren te gaan zwemmen, leer je veel over hun gedrag en het belang van haaien voor onze oceanen. Het is een onvergetelijke ervaring en een kans om de onderwaterwereld te ontdekken op een unieke manier. ​​​​​​​

Op vele plekken in de wereld is het mogelijk om met haaien te zwemmen, maar niet overal kan je de haaien in hun natuurlijke habitat ontmoeten. Daarom is het belangrijk dat deze activiteiten worden uitgevoerd met respect voor de haaien en hun omgeving.

1. Ningaloo Reef in Australië

Aan de kust van West-Australië ligt Ningaloo Reef, ook wel bekend als een van de meest uitgestrekte kustriffen ter wereld. Tussen maart en juli trekken de walvishaaien door de wateren van Ningaloo, en heb je de kans om zij aan zij te zwemmen met deze majestueuze wezens. Het ongerepte waterparadijs biedt niet alleen de iconische walvishaaien aan, maar ook dolfijnen, manta’s, schildpadden en bultragwalvissen. U heeft de kans om deel te nemen aan kleinschalige, eco-vriendelijke tours die zorgvuldig georganiseerd zijn, zodat de impact op zowel de walvishaaien als hun leefomgeving tot een minimum beperkt blijft. De Ningaloo-kust belooft niet alleen onderwater wonderen, maar trakteert u ook op enkele van de mooiste stranden van Australië.​​​​​​​

Ontdek hier onze reizen naar Australië


2. Donsol in de Filipijnen

In de serene wateren van Donsol, gelegen in de provincie Sorsogon, vindt u een uitzonderlijk respectvolle manier om met walvishaaien te zwemmen. In tegenstelling tot veel locaties waar ze gelokt worden met voedsel, wat hun natuurlijk migratieroute kan verstoren, vindt de interactie op een natuurlijke wijze plaats. Het gebied staat gekend voor zijn inspanningen om de walvishaaien te beschermen. Donsol heeft dan ook zichzelf op de kaart gezet als de 'Walvishaai Hoofdstad van de Wereld'. Zwemmen met deze vriendelijke reuzen in Donsol is niet alleen een onvergetelijke ervaring, maar draagt ook bij aan de lokale inspanningen voor het onderzoek en bescherming van de walvishaaien.

Ontdek hier onze reizen naar de Filipijnen


3. Isla Holbox in Mexico

Gelegen op het noordelijke punt van het schiereiland Yucatán ligt Isla Holbox, een idyllisch eiland waar de tijd lijkt stil te staan. Van juni tot september wordt dit rustige toevluchtsoord de thuisbasis van walvishaaien die door de warme en voedselrijke wateren trekken. Isla Holbox is nog steeds relatief ongerept in vergelijking met andere toeristische hotspots langs de Riviera Maya, en legt een sterke nadruk op de bescherming van walvishaaien. De kleinschalige tours laten bezoekers in intieme groepen de wateren verkennen, om zo een zwemervaring te beleven met de walvishaaien waarbij de nadruk ligt op respect voor de dieren en hun habitat.

Ontdek hier onze reizen naar Mexico


4. Utila in Honduras

Dit kleine eiland in de Caribische Zee behoort tot de Bay Islands en ligt vlakbij het indrukwekkende Meso-Amerikaanse koraalrif. Utila biedt een diversiteit aan duikspots aan, van ondiepe koraaltuinen tot diepe muurduiken, waar u kan zwemmen met schildpadden, barracuda's en jacks. Het meest opmerkelijke in Utila is de mogelijkheid om het hele jaar door met walvishaaien te zwemmen. Door hun beschermde status is alleen snorkelen met de walvishaaien toegestaan.

Ontdek hier onze reizen naar Caraïben


5. Protea Banks Zuid Afrika

Protea Banks is een van de bekende locaties in Zuid-Afrika waar u de kans krijgt om met verschillende haaiensoorten te duiken. Het gebied staat bekend om zijn sterke stromingen en diepe wateren, en is hierdoor niet geschikt voor de beginnende duiker. Door de grote scholen tonijn die er rondzwemmen is dit gebied een voedingsgrond voor diverse haaisoorten, waaronder de zwartpunthaaien, de bulhaai, en zelfs de tijgerhaaien die tot wel 4 meter lang kunnen worden. Voor wie de dieptes van Protea Banks wilt verkennen, is het belangrijk om te weten dat je een gevorderde certificering nodig hebt en een minimum van 20 duiken in je logboek.

Ontdek hier onze reizen naar Zuid-Afrika