Menu

De Culturele Driehoek

Bekijk meer foto's

Samen uw droomreis naar Sri Lanka samenstellen? Ons team van experts helpt u graag verder.

Contacteer het team

De grottentempel van Dambulla, de oude hoofdstad Anuradhapura en de historische stad Polonnaruwa, allen gelegen in het binnenland van Sri Lanka, worden samen de culturele driehoek genoemd. Wilt u iets bijleren over de cultuur en religie van de Sri Lankanen, dan moet u hier zeker halt houden tijdens uw individuele rondreis in Sri Lanka! U kan deze drie bezienswaardigheden gemakkelijk van op één plek bezoeken en hoeft hiervoor dus niet continu te veranderen van hotel. Wat een zaligheid!

De grottentempel van Dambulla

Deze unieke historische plek werd ontworpen door koning Valagambahu toen hij in ballingschap gevangen zat en staat hij op de Unesco-werelderfgoedlijst. Nergens anders ter wereld zijn zoveel rotsschilderingen bij elkaar gevonden. De eerste tempels liggen op een hoogte van 125 meter en bereikt u via brede trappen. De mooiste grot bevindt zich op 340 meter hoogte. Hier bewondert u 150 levensgrote beelden van diverse goden. Na deze beklimming heeft u een prachtig zicht over het landschap met in de verte zelfs de Sigiriya-rots.

De oude hoofdstad Anuradhapura

Ontdek de oude hoofdstad Anuradhapura, een waar openluchtmuseum met paleisruïnes, tempels en bijzondere bezienswaardigheden. Het is de belangrijkste en meest uitgestrekte historische stad van het eiland. De ruïnes zijn verspreid over een oppervlakte van maar liefst 40km².

Combineer - indien uw reisschema dit toelaat - met de site van Mihintale. Deze plaats wordt beschouwd als dé bakermat van het boeddhisme. De eerste koning zou zich hier tot het boeddhisme bekeerd hebben en verspreid hebben in heel Sri Lanka.

Polonnaruwa per fiets

Bewonder de ruïnes van Polonnaruwa op een unieke manier, per fiets! Het is een schaduwrijk, vlak en niet te uitgestrekt terrein, waar u op uw eigen tempo met de fiets alle bezienswaardigheden kan bezoeken. 

Polonnaruwa is 500 jaar lang de hoofdstad van Sri Lanka geweest en doet u misschien denken aan het Italiaanse Pompeï of het Iraanse Persepolis. Al fietsend de ene na de andere tempel ontdekken, is zeer bijzonder. De grootsheid die dit centrum vroeger gekend heeft, is terug te vinden in de archeologische schatten, zoals de restanten van de overgebleven tempels en complexen, beelden en stoepa’s.

Niet te missen: de buitenaardse Sigiriya-rots

Een bezoek aan Sigiriya, een reusachtige monolithische rots midden een droge savannevlakte, is zeker een van de hoogtepunten van uw reis naar Sri Lanka. De steile rots torent 175 meter boven het omringende landschap uit. De klim is vrij inspannend en de middagzon is absoluut te mijden. Vanaf de top heeft u een werkelijk schitterend uitzicht over de weidse omgeving

Naast Sigiriya ligt ook Pidurangala Rock, die veel minder bekend is. De klim naar boven is nog een stuk avontuurlijker dan de Sigiriya rots, een goede conditie is hier wel vereist. 


  • Reizen naar Sri Lanka Sri Lanka
  • Hoofdstad Colombo
  • Munteenheid Roepie
  • Tijdszone UTC + 05.30
  • Taal Singalees, Tamil, Engels

Beleef De Culturele Driehoek

Amazing honeymoon in Sri Lanka

Romantiek op een paradijselijk eiland

Amazing avontuurlijke familiereis in Sri Lanka

Onvergetelijke ervaringen met het gezin

Amazing Sri Lanka natuurreis met z'n twee

Focus op Sri Lankaanse landschappen

Amazing honeymoon in Sri Lanka & De Malediven

Heerlijke combi van 2 parels ❤

Ontdek meer reizen

Kan u al niet wachten om naar Sri Lanka te vertrekken?

Ons beste advies: contacteer ons zo vroeg mogelijk.
Wij stellen graag uw reis op maat samen.

Maak een afspraak