Menu

Hoe vermijd je een Jetlag?

Foto Laura

Laura Van Caenegem

29/06/2023 12:04

Amazing Destinations brengt u naar alle uithoeken van de wereld. Meestal betekent dit een langere vlucht en als je naar het oosten of het westen vliegt, met meer dan 5 of 6 uur tijdsverschil, ook een jetleg: Je slaap-waakritme wordt verstoord. Hoe meer tijdszones je passeert, hoe zwaarder de jetlag kan zijn. Ga ervan uit dat je lichaam voor elk uur tijdsverschil een dag nodig heeft om te herstellen. 

Amazing Destinations geeft u graag enkele tips mee om een jetlag te voorkomen:

Drink water tijdens je lange vlucht

Het is aangeraden om op de dag van vertrek en tijdens uw vlucht geen alcohol of koffie te drinken. Dit verstoort het slaapritme en vergroot daarmee de kans op een jetlag. Drink in plaats daarvan veel water en eet lichte maaltijden en veel fruit. Door de droge lucht in het vliegtuig droogt uw lichaam snel uit. De lichte maaltijden zullen uw spijsverteringsstelsel sparen dat door het tijdsverschil wat in de war is en trager zal werken. 

Pas je zo snel mogelijk aan aan de plaatselijke tijdszone

Verzet uw horloge naar de tijd van uw bestemming van zodra u aan boord gaat van het toestel. Probeer tijdens uw vlucht al te slapen wanneer het avond of nacht is op uw reisdoel. Om een jetlag zoveel mogelijk te vermijden zou je ook kunnen overwegen om in de dagen voor afreis uw slaapritme al geleidelijk aan te passen. Ga wat later slapen of sta wat vroeger op, afhankelijk van uw bestemming.  

Blijf bewegen tijdens je lange vlucht

Blijf tijdens de vlucht in beweging! Doe wat oefeningen in uw zetel of ga een wandelingetje maken door het gangpad. 12 Uren stilzitten is voor uw lichaam zéér lastig.  

Zoek de zon op na een lange vlucht en vermijd een jetlag

Leef bij aankomst volgens de tijdzone van de bestemming en geef niet toe aan uw jetlag. Ga niet slapen voor het donker is en blijf niet plakken in de bar wanneer het al nacht is. Stel uw maaltijden niet te lang uit en probeer ook niet korter of langer te slapen dan u thuis gewoon bent. Hoe sneller u meegaat in het nieuwe ritme, hoe sneller uw lichaam zich kan aanpassen. Houd in uw achterhoofd dat ook zonlicht helpt!  

Na een vlucht naar het westen zoekt u ’s morgens best de zon op. Na oostwaartse vluchten zou u  van de avondzon moeten genieten. 

Gun jezelf rust na een lange vlucht

Plan uw eerste dag niet vol activiteiten. Gun uw lichaam de nodige tijd en rust vooraleer u actief op verkenning gaat. In plaats daarvan kunt u bijvoorbeeld een leuke koffiebar opzoeken of een rustige wandeling maken in de buurt van uw hotel.  


Meer tips voor lange vluchten? Bekijk hier onze blog "8 tips voor Lange afstandsvluchten".