Menu

4 tips voor betere vakantiekiekjes

foto-2-inge-2-6338647676056

Inge Van Lyssebeth

23/06/2024 15:00

De perfecte vakantiefoto's zijn een blijvende herinnering aan je avonturen. Met je smartphone kun je tegenwoordig schitterende foto's maken zonder dat je hoeft te sleuren met zware camera-apparatuur. Hier zijn enkele eenvoudige tips om het meeste uit je smartphonefotografie te halen, zodat je nog jaren kunt genieten van je vakantiekiekjes.

1. Kies de Juiste Instellingen

Voordat je begint met fotograferen, is het belangrijk om de juiste instellingen op je smartphone te kiezen.

 • Resolutie: Zet de resolutie van je camera op het hoogste niveau. Dit zorgt voor scherpe en gedetailleerde foto's.
 • HDR-modus: Gebruik de HDR-modus (High Dynamic Range) voor betere belichting en meer detail in zowel donkere als lichte delen van je foto.
 • Rasters: Schakel de rasterlijnen in je camera-app in. Dit helpt je om de compositie van je foto's te verbeteren door gebruik te maken van de regel van derden.

🤳 De instellingen van je camera vindt je gewoonlijk in de app ‘instellingen’ en verder bij ‘camera’.

2. Technieken voor Betere Foto's

Het zijn niet alleen de instellingen en apps die belangrijk zijn, maar ook hoe je je smartphone gebruikt.

Stabiliteit

 • Zorg voor een stabiele houding of gebruik een klein statiefje om bewegingsonscherpte te voorkomen. Een vaste hand kan het verschil maken tussen een scherpe foto en een wazige.

Belichting

 • Probeer te fotograferen bij natuurlijk licht. Vermijd de flitser, want die kan harde schaduwen en rode ogen veroorzaken. Golden hour, vlak na zonsopgang en voor zonsondergang, biedt prachtig, zacht licht dat je foto's een warme gloed geeft.

Perspectief

 • Speel met verschillende perspectieven. Ga eens door je knieën of zoek een hoger standpunt om je foto's interessanter te maken. Probeer ook eens om te fotograferen vanuit een hoek, in plaats van recht van voren. Dit kan je foto's een dynamischer en spannender gevoel geven.

Regel van Derden

 • Deze compositietechniek houdt in dat je je beeld in negen gelijke delen verdeelt door twee horizontale en twee verticale lijnen te trekken. Plaats belangrijke elementen van je foto op de snijpunten van deze lijnen. Dit zorgt voor een evenwichtige en aantrekkelijke compositie.

🤳 De rasterlijnen kunt in je instellingen toevoegen.

3. Nabewerking

De meeste foto's kunnen wel een beetje nabewerking gebruiken om ze echt tot leven te brengen.

 • Helderheid en Contrast: Verhoog de helderheid en het contrast om je foto's meer diepte en helderheid te geven.
 • Kleuraanpassingen: Pas de kleurtemperatuur aan om je foto's warmer of koeler te maken, afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren.
 • Scherpte: Gebruik de scherptefunctie om je foto's extra detail te geven, maar overdrijf niet om korrelige beelden te voorkomen.

Enkele apps doe kunnen helpen;

 • Snapseed: Deze gratis app biedt uitgebreide bewerkingsmogelijkheden, van basisaanpassingen tot geavanceerde filters.
 • VSCO: Deze app combineert krachtige bewerkingstools met een breed scala aan prachtige filters die je foto's een professionele uitstraling geven.
 • Adobe Lightroom: Ideaal voor degenen die wat meer ervaring hebben met fotobewerking. De mobiele versie biedt bijna dezelfde mogelijkheden als de desktopversie.

4. Specifieke Fotografie Stijlen

Elke vakantiebestemming biedt unieke kansen voor verschillende soorten fotografie. Hier zijn enkele stijlen om mee te experimenteren:

Portretfotografie

 • Voor mooie portretten, gebruik de portretmodus van je smartphone om de achtergrond te vervagen en het onderwerp te laten opvallen. Zorg voor een zachte belichting en vermijd harde schaduwen op het gezicht.

Landschapsfotografie

 • Gebruik een breed beeldveld om de uitgestrektheid van je omgeving vast te leggen. Probeer de horizon op een van de onderste of bovenste derde lijnen te plaatsen volgens de regel van derden.

Nachtfotografie

 • Gebruik een statief en schakel de nachtmodus in. Dit helpt om helderdere en scherpere foto's te maken in situaties met weinig licht.

Met deze uitgebreide tips in je achterzak ben je klaar om op je volgende vakantie prachtige foto's te maken waar je nog jaren met plezier naar zult terugkijken. Geniet van je reis en het vastleggen van die onvergetelijke momenten!