Menu

Een ontmoeting met de kleinkinderen van Cecil The Lion

Foto Katrien

Katrien Van Ryssel

06/02/2024 13:46

Je herinnert je zich Cecil misschien nog van het droeve nieuws in 2015. De mannetjesleeuw werd in Zimbabwe gedood door een Amerikaanse jager en dit voor 50.000 USD. Ik bezocht in het najaar van 2023 zijn habitat, Hwangé National Park, tijdens een studiereis en ontdekte er dankzij mijn topgids Calvet het boeiende verhaal van het prachtige dier. Als kers op de taart bracht hij ons naar de pasgeboren welpjes van Cecil's dochter. ​​​​​​​

Calvet is een man met jarenlange ervaring en dat merk je. Zijn verhalen zijn onuitputtelijk en zijn wandelsafari's doen je hart sneller slaan en je bloeddruk in de hoogte schieten! Hij werkt als gids bij het Somalisa Acacia Camp waar ik verbleef, een intiem en bekroond tentenkamp in het hart van het Hwangé National Park. Calvet kan over de leeuwen vertellen alsof het oude schoolvrienden zijn en zijn verhalen over Cecil, zijn zijn beste!

De leeuw kreeg zijn naam doordat hij met een halsband werd gevolgd voor onderzoek. Cecil was een icoon in het park. Met zijn grootte, zijn donkere manen en zijn lef onderschiedde hij zich van de anderen. Hij was altijd prominent aanwezig en reizigers kwamen van heinde en verre om het dier van dicht te zien. Samen met zijn zoon Xanda en een troep van 16 leeuwen sterk domineerde hij het oostelijke gebied van het Nationaal Park. Wanneer de gebroeders Bush en Bhubesi uit het noordelijke gebied hun territorium binnendrongen, ging onze favoriet in de aanval. Het moet een bijzonder indrukwekkend zicht zijn geweest: 4 grote, agressieve, brullende mannetjesleeuwen die elkaar in de hals vlogen. Cecil en Xanda wonnen het gevecht, het territorium was veilig. Voorlopig toch...

Dit was ongeveer het moment waarop Cecil een grote fout beging, volgens Calvet. In het gevecht merkte Cecil dat zijn zoon sterker werdt. Hij voelde zich bedreigd en verjoeg zijn zoon uit zijn troep. Nu was hij natuurlijk kwetsbaar. De broers uit het noorden kwamen terug en deze keer is onze Cecil geen partij. Hij wordt voor eens en altijd verdreven uit Linkwasha. 

Het machtige dier was plots op de dool. Hij was mager, verzwakt en had nog weinig uithoudingsvermogen. Hij vond Jericho, een ander eenzaam mannetje. De twee hadden een geschiedenis. Calvet vertelt dat volgens de legende de vader van Jericho de vader van Cecil heeft gedood in een gevecht. Hoewel ze veel ruzies hadden in de tijd dat ze regeerden, besloten ze samen verder te gaan en hun krachten te bundelen. Met hun gebrul maakten ze aan de vrouwtjes duidelijk dat ze hun troep wilden uitbreiden en aan de andere mannetjes lieten ze weten dat ze klaar zijn om de macht over te nemen. Het gebrul van een leeuw is met niets te vergelijken! Het luide, intimiderende geluid van een krachtige leeuw neemt je mee naar een wild en écht Afrika. 

©Nic Polenakis

Kokore, heersende leeuw in Cecils huidige territorium, wilde de confrontatie aangaan, maar zag al snel dat de twee samen te sterk waren voor hem. Hij liet zijn troep achter en opnieuw stond Cecil bovenaan de ladder, koning van Somalisa. Drie leeuwinnen, onder de plaatselijke gidsen gekend als 'The Spice Girls', voegden zich bij de jongens en al snel kwamen er welpjes van: twee jongens en vijf meisjes. Maar een grotere troep betekent meer hongerige magen te voeden. De mannen wijken uit op zoek naar voedsel en begeven zich meer en meer in het noorden van het park, in the forest concession - jaaggebied. In juli 2015 lag het prachtige beest in het vizier. "They chose Cecil because he was so handsome.', zegt Calvet. 

Tijdens mijn safari door Hwangé National Park zag ik de vier dochters van Cecil die nog rond Somalisa Acacia Camp leven. Eén van de leeuwinnen had net twee jongen gekregen en wij hadden de primeur om de kleintjes van twee weken oud voor het eerst te zien! Toch weer een bijzonder moment! 


 

De wilde natuur van Zimbabwe

Ontdek het hier

 

Het grootse Hwangé National Park

Ontdek het hier