Menu

Collega Ruud in Laos: De Baci ceremonie

Foto Ruud

Ruud Verheyen

05/03/2024 14:31

In oktober 2023 reisde ik een weekje door het ongerepte en authentieke Laos. Mijn trip eindigde in Luang Prabang, een betoverende stad met tal van boeddhistische tempels en gebouwen uit het koninkrijk Lan Xang. Aangevuld met Franse koloniale huizen en uitstekende restaurants zorgt deze mix voor een bijzonder serene sfeer.

Ik nam er deel aan tal van boeiende activiteiten zoals het planten van rijst, het verven van batik en het geven van aalmoezen aan de monniken tijdens hun ochtendronde. Maar wat vooral bijbleef was de Baci-ceremonie.

Deze ceremonie, ook wel bekend als su khwan in het Laotiaans, is een belangrijke traditie in de Laotiaanse cultuur. Dit ritueel wordt uitgevoerd bij verschillende gelegenheden en evenementen om geluk en voorspoed te vieren.

Het heeft diepe wortels in de Laotiaanse cultuur en was al aanwezig voordat het boeddhisme in het land werd geïntroduceerd.

Het centrale doel van de ceremonie is om de kwan (de ziel of geest) te activeren. Volgens oude Laotiaanse overtuigingen bestaat een mens uit 32 organen, elk met een eigen kwan. Het is van groot belang dat zoveel mogelijk kwan zich tegelijkertijd in het lichaam bevinden.

De Baci-ceremonie roept de kwan terug naar het lichaam, herstelt het evenwicht en biedt bescherming tegen ziekten en ongelukken.

Samen met mijn reisgenoten verzamelden we rond een bloementray (pah kwan) die versierd was met bloemen, bananenbladeren en bamboestokken. Een oudere man uit de plaatselijke gemeenschap leidde de ceremonie. Na onverstaanbare gezangen en preken werden rond elke pols 5 katoenen bandjes gebonden. Deze moet je dan tenminste drie dagen dragen om geluk en positieve energie af te dwingen. De witte kleur mocht dan wel verdwenen zijn na een tijdje, mijn bandjes hielden tot mijn grote tevredenheid een maand stand.

By far, mijn mooiste herinnering aan dit fascinerend land.