Menu

Bio-brandstof en elektrisch vliegen de toekomst?

Foto Saïna Saelens

Saïna Saelens

20/07/2023 12:00

De luchtvaartsector staat voor een grote uitdaging: hoe kan het zijn CO2-uitstoot verminderen en tegelijkertijd aan de groeiende vraag naar vliegreizen voldoen? Een mogelijke oplossing is het gebruik van elektrische vliegtuigen en bio fuel, twee innovatieve technologieën die de potentie hebben om de luchtvaart duurzamer te maken.

Vliegen met elektriciteit 

Elektrische vliegtuigen zijn vliegtuigen die (deels) worden aangedreven door elektriciteit, in plaats van door fossiele brandstoffen. Dit kan door middel van batterijen, waterstof of zonnepanelen. Elektrische vliegtuigen hebben als voordeel dat ze minder geluidsoverlast en luchtvervuiling veroorzaken, en dat ze goedkoper zijn in onderhoud en brandstofverbruik. Het nadeel is dat ze nog niet geschikt zijn voor langeafstandsvluchten, omdat ze een beperkte actieradius en laadcapaciteit hebben.

Vliegen met bio-fuel

Bio fuel is een alternatieve brandstof die wordt gemaakt van organisch materiaal, zoals planten, algen of afval. Bio fuel kan worden gebruikt in bestaande vliegtuigmotoren, zonder dat er veel aanpassingen nodig zijn. Bio fuel heeft als voordeel dat het hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar is, en dat het de CO2-uitstoot kan verminderen. Het nadeel is dat het nog niet op grote schaal beschikbaar en betaalbaar is, en dat het soms concurrentie oplevert met voedselproductie of natuurbehoud.

Conclusie 

Elektrische vliegtuigen en bio fuel zijn dus twee veelbelovende technologieën die de luchtvaartsector kunnen helpen om groener te worden. Er zijn echter nog veel uitdagingen en obstakels die moeten worden overwonnen voordat ze op grote schaal kunnen worden toegepast. Daarom is het belangrijk dat er meer onderzoek en investeringen worden gedaan naar deze technologieën, en dat er meer samenwerking en regelgeving komt tussen de verschillende belanghebbenden in de sector. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat we in de toekomst kunnen blijven genieten van het gemak en plezier van vliegen, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet.