Menu

Vinkt u The Big Five af op uw bucketlist?

Foto Ruud

Ruud

15/05/2023 15:10

U droomt al jaren van op safari te gaan. U hebt het internet al afgeschuimd naar bestemmingen en tips en tricks, maar nu is het echt tijd om op uw eerste safaritrip te vertrekken en de natuur af te schuimen op zoek naar wild life. Na het lezen van volgende tips en tricks bent u helemaal klaar voor een onvergetelijke safari ervaring.

Wie van The Big Five zal u kunnen afvinken? Is het de leeuw, het luipaard, de zwarte neushoorn, de Afrikaanse bosolifant of de Afrikaanse buffel? The Big Five zijn de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen op het Afrikaanse continent. Het is een oude jagersterm. Wanneer andere dieren kiezen om te vluchten, zullen zij kiezen voor de aanval.

Waar moet u over nadenken voor u op safari vertrekt?​​​​​​​

Elke bestemming en elk seizoen biedt een andere ervaring en heeft andere kenmerken. Daarbij is het belangrijk om voor uzelf te bepalen wat u wilt. Zelfs geen twee game drives geven dezelfde kleuren, dezelfde geuren, dezelfde ervaringen en dezelfde interacties met wild life. Weet u trouwens waar het woord game drive vandaan komt? Vroeger werd het jagen op dieren als een spel gezien en zo is de term ‘game’ voor wilde dieren ontstaan. Een game drive is dus in een aangepaste safari jeep met open dak wild life spotten.

1. Bepaal welke soort safari u graag wilt doen

Afrika is hét safariland, maar het is veel groter dan mensen gewoonlijk denken. Het continent telt 54 landen, waarvan een 9-tal de specialist zijn in het safaritoerisme. Houdt u van een woestijntocht in de Namib-woestijn of droomt u van een safari door het water in Botswana’s Okavango Delta? Of toch graag de typische safari door een nationaal park met een jeep?

Een bush walk kan voor nog meer sensatie zorgen naast het ontmoeten van The Big Five. Raak in contact met de flora en fauna van de Afrikaanse natuur. Ontdek, leer en ervaar. Wandel door de natuur en luister naar de jarenlange kennis van de plaatselijke gidsen. Het Kruger National Park in Zuid-Afrika is de place-to-be hiervoor.

Voor de safari newbie’s is Azië zeker aanbevolen, bijvoorbeeld het Yala National Park of het Udawalawe National Park in Sri Lanka. Zonder enige twijfel zal het Ranthambore National Park in India u ook bevallen. U vindt er een betoverend scala aan ultieme soorten dieren en vogels en het staat ook bekend voor zijn hoge tijgerpopulatie.

Allemaal safari’s overdag, maar hoe kunt u dan de dieren zien die enkel s’ nachts tevoorschijn komen? Met een night game drive krijgt u ook de kans om het stekelvarken, de hyena of de galago te spotten. Het zorgt voor een speciale ervaring in een heel andere atmosfeer. De night drive duurt meestal 1 à 2 uur, maar hij wordt niet overal toegestaan. Vraag daarom na bij onze travel designers waar u het best kan gaan voor deze unieke ervaring.

2. Bent een echte avonturier of houdt u het liever iets rustiger?

Ook hangt het af van wat voor type persoon u bent. Als u een actieve avonturier bent, zal u ongetwijfeld dromen van een meerdaagse kano- of wandeltocht. Voor de minder actieve mensen zal een klassieke game drive of boottocht minder inspanning vragen, maar minstens even boeiend zijn.

3. Kies hoelang u op safaritrip wilt gaan

De lengte van de safaritrip zal ook bepalen welke safari het meest geschikt is voor u. De Serengeti in Tanzania in bijvoorbeeld immens groot en u kan er dagen aan een stuk in doorbrengen. Maar onthoud dat safaritochten zeer vermoeiend kunnen zijn door de vele indrukken, de jeeptochten op hobbelige wegen, de soms lange afstanden tussen de verschillende parken en het vroege opstaan. Indien u liever in een korte tijd veel wilt zien, dan is Tsavo East/Tsavo West in Kenia of het Hluhluwe National Park in Zuid-Afrika misschien meer iets voor u.

4. Maak een keuze in welke dieren u wilt spotten

Belangrijk om ook goed over na denken is welke dieren u wilt zien. Het Addo Elephant National Park (Zuid-Afrika) is beroemd om haar olifanten, terwijl u in het Etosha National Park in Namibië meer kans hebt om leeuwen te spotten.

In Tanzania vindt u The Big Five in hun natuurlijke leefomgeving, daarom wordt het  vaak de beste plek genoemd om The Big Five te zien. Maar ook in Zuid-Afrika, Congo, Kenia, Namibië, Zambia en Zimbabwe maakt u veel kans om deze magnifieke dieren te zien. In Zuid-Afrika staan ze zelfs op de bankbiljetten afgebeeld.

5. Sta vroeg op om het maximale uit uw safari te halen

Op eender welke bestemming zal u vroeg uit de veren moeten om de meeste dieren te spotten. Veel dieren verhuizen 's ochtends naar de ontbijtplaats. Dat doen ze om de brandende zon te vermijden. Ga daarom naar een plaats met water.

De vogelliefhebbers zal iSimangaliso Wetland Park wel bevallen. Er leven 530 vogelsoorten en u vindt er de grootste concentratie van broedvogels in Zuid-Afrika.

In het Fathala Wildlife Reserve in Senegal kan u niet alleen leeuwen spotten, u kan er zelfs mee wandelen. Het zou zeker één van de hoogtepunten van uw reis zijn!


Time to pack!

1. Welke outfit doet u best aan?

De misvatting die mensen vaak hebben, is dat ze denken dat het altijd warm is in Afrika. In de ochtend en in de avond is het een stuk kouder dan overdag en zeker in een open jeep. De beste tijd om dieren te spotten is ook voor zonsopgang of na zonsondergang. U moet in uw achterhoofd eigenlijk houden dat u de vier seizoenen op één dag meemaakt. De ultieme tip hierbij is om laagjes te pakken. Kies voor lichte, ademende en sneldrogende stoffen.

Zorg ook dat u uzelf genoeg beschermt tegen de zon. Neem daarom iets mee om uw hoofd te beschermen tegen de felle zonnestralen, zoals een hoedje of een pet en zonnecrème. Een lichte sjaal kunt u hiervoor ook gebruiken. Een regenjas is ook een must om bij te hebben. In sommige safarivoertuigen zijn die al voorzien.

De routes met de jeep zijn soms zeer hobbelig, daarom is voor sommige vrouwen een sportbeha zeker aangeraden. Over het algemeen zijn comfortabele kleren sowieso het meest geschikt.

Qua kleuren neemt u best neutrale tinten mee, de kleuren die u ook in het natuurlandschap vindt. Denk aan kaki, beige, bruin, grijs, … Felle kleuren en  fluorescerende kleren laat u beter thuis, die trekken ook meer muggen aan.

Een andere misvatting die bestaat is dat u camouflage kleren moet meenemen op safari, maar dat doet u juist beter niet. Camouflagekleding wordt niet aanbevolen voor reizen in Afrika en is in sommige Afrikaanse landen zelfs verboden voor burgers.

2. Andere must haves

Ik ga op safarireis en ik neem mee een verrekijker, zaklamp, dichte comfortabele schoenen en muggenspray. Daar kunnen mensen die misselijk worden in kleine vliegtuigen nog anti-misselijkheidpilletjes aan toevoegen. Vergeet er ook zeker niet aan te denken welke stekker u best meeneemt. De meeste lodges hebben universele stopcontacten, maar better safe than sorry! Voor onderweg kunt u een powerbank meenemen om uw apparaten op te laden. Mensen die gebruik maken van een CPAP-apparaat bij het slapen, nemen best een accu mee. In lodges wordt de elektriciteit vaak ’s nachts uitgezet.

Oh een olifant! Oh kijk 2 giraffen bij elkaar! U hoort het uzelf al zeggen. Alle geweldige once in a lifetime ervaringen op safari wilt u natuurlijk vastleggen op camera. Neem daarvoor een goede camera mee met extra batterij, zoomlens en geheugenkaarten. Een smartphone biedt niet dezelfde kwaliteit als een goede camera en ook niet hetzelfde batterijvermogen.

Bagage? Groot of klein? Licht of zwaar? 

Uw type tas is belangrijk. Voor de meeste safari’s is een stevige reiszak de norm, maar de meer actieve safari’s is een waterdichte en stevige rugzak nodig. Ook voor op het vliegtuig, denkt u beter twee keer na in wat voor type valies u uw spullen steekt. Koffers met harde wanden zijn namelijk niet ideaal en in de meeste kleinere vliegtuigen die naar de meer afgelegen safarilocaties vliegen, zijn tassen met zachte zijkanten vereist. Ook voor in de safari jeeps is het belangrijk dat u een reiszak meeneemt en geen koffer. De bagage wordt achterin de auto gestapeld.

Met het gewicht van uw bagage moet u ook rekening houden. Het toelaatbare gewicht hangt af van bestemming tot bestemming, maar meestal ligt het rond de 15 tot 20 kg per persoon.

Door de gewichtsbeperkingen is het cruciaal om licht te pakken. De ultieme tip hierbij zijn de packing cubes. Ze komen in verschillende vormen en maten en zorgen ervoor dat u uw ruimte in uw valies zo optimaal mogelijk kunt gebruiken. Als laatste is het belangrijk om een bagageslot bij te hebben.