Menu

TeamLab

Foto Saïna Saelens

Saïna Saelens

10/08/2023 10:00

Droom je mee met ons even weg in de digitale kunstwereld? 

Wat is TeamLab? 

TeamLab werd opgericht in 2001 door Inoko Toshiyuki, een voormalig programmeur die geïnteresseerd was in het verkennen van de grenzen tussen kunst en technologie. Hij begon met het maken van digitale kunstwerken die reageerden op de aanwezigheid en beweging van de toeschouwers. Hij nodigde al snel andere creatievelingen uit om zich bij hem aan te sluiten en zo ontstond TeamLab. Het collectief heeft geen vaste leden of hiërarchie, maar werkt samen als een organisch geheel. Ze noemen zichzelf geen kunstenaars, maar "ultra-technologen".

Kenmerken 

Een van de kenmerken van TeamLab's kunst is dat het geen fysieke vorm heeft, maar bestaat uit licht en geluid. De kunstwerken zijn gemaakt met behulp van computerprogramma's die voortdurend veranderen op basis van de input van de omgeving en de bezoekers. Zo ontstaat er een dynamische en co-creatieve relatie tussen de kunst en het publiek. TeamLab wil dat de toeschouwers zich onderdeel voelen van het kunstwerk en dat ze hun eigen verbeelding gebruiken om het te interpreteren.

Een ander kenmerk van TeamLab's kunst is dat het geïnspireerd is door de Japanse cultuur en filosofie. TeamLab ziet de wereld als een continuüm van ruimte en tijd, waarin alles met elkaar verbonden is. Ze gebruiken vaak elementen uit de natuur, zoals bloemen, water, vuur en dieren, om de schoonheid en vergankelijkheid van het leven te tonen. Ze verwijzen ook naar traditionele Japanse kunstvormen, zoals kalligrafie, schilderkunst, poëzie en muziek, om een brug te slaan tussen het verleden en het heden.

Welke soorten tentoonstellingen zijn er? 

TeamLab heeft verschillende soorten tentoonstellingen gemaakt, variërend van grote installaties die hele ruimtes vullen tot kleinere werken die op schermen of projectoren worden getoond. Sommige van hun bekendste projecten zijn:

  • Borderless: een permanente tentoonstelling in Tokio die bestaat uit meer dan 60 kunstwerken die naadloos in elkaar overgaan en een grenzeloze wereld creëren.
  • Panets: een tijdelijke tentoonstelling in Tokio die bestaat uit vier enorme kunstwerken die de bezoekers uitnodigen om met hun hele lichaam te ervaren.
  • Future Park: een reizende tentoonstelling die gericht is op kinderen en die bestaat uit verschillende interactieve spellen die creativiteit en samenwerking stimuleren.
  • SuperNature: een permanente tentoonstelling in Macau die bestaat uit acht kunstwerken die een surrealistisch landschap vormen.
  • Resonating Life: een tijdelijke tentoonstelling in Amsterdam die bestaat uit twee kunstwerken die reageren op de aanraking en beweging van de bezoekers.

Ja! Ik wil ook snel een bezoek brengen aan de tentoonstelling. 

TeamLab is een uniek en innovatief kunstcollectief dat ons laat zien hoe kunst, technologie en natuur samen kunnen komen om ons te inspireren en te verrassen. Als je ooit de kans krijgt om hun werk te zien, raad ik je zeker aan om het te doen. Je zult er geen spijt van krijgen! Alle informatie over huidige tentoonstellingen kan je terugvinden op de inspirerende website: https://www.teamlab.art/

Uiteraard kunnen onze Travel Designers een bezoekje aan het TeamLab integreren in uw op maat uitgewerkt reisprogramma. Voor inspiratie kan u alvast verder surfen op onze website naar voorbeeldprogramma's in Singapore en Tokyo waar momenteel huidige TeamLab tentoonstellingen plaatsvinden. Klik hier voor voorbeeldreizen naar Japan!  en Klik hier voor voorbeeldreizen naar Singapore!