Menu

Neom, wat is dat voor een beest?

Foto Saïna Saelens

Saïna Saelens

11/07/2023 11:15

Neom is een ambitieus project dat een nieuwe stad wil bouwen in het noordwesten van Saoedi-Arabië. Het is een van de grootste investeringen ter wereld op het gebied van duurzame ontwikkeling, innovatie en technologie. Maar wat maakt Neom zo bijzonder? En waarom zou je er willen wonen, werken of bezoeken? In deze blogpost vertel ik je alles wat je moet weten over Neom, de stad van de toekomst.

Wat is de visie van Neom?

Neom betekent letterlijk "nieuwe toekomst" en dat is precies wat het project voor ogen heeft. Neom wil een modelstad worden die laat zien hoe de mensheid kan leven in harmonie met de natuur, zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen of vervuilende industrieën. Neom wil ook een hub worden voor innovatie en creativiteit, waar de beste talenten ter wereld samenwerken aan oplossingen voor de grootste uitdagingen van onze tijd. Neom wil tenslotte een aantrekkelijke bestemming worden voor toeristen, die kunnen genieten van de unieke cultuur, natuur en recreatiemogelijkheden die de stad te bieden heeft.

Waar is Neom gelegen?

Neom ligt aan de Rode Zee, op de grens tussen Saoedi-Arabië, Egypte en Jordanië. Het project beslaat een oppervlakte van 26.500 km2, ongeveer zo groot als België. Neom wordt verdeeld in 16 sectoren, die elk een eigen thema en functie hebben. Zo zijn er sectoren voor energie, water, mobiliteit, biotechnologie, media, entertainment, sport, cultuur en onderwijs. Neom wordt ook omringd door een groene gordel van parken, bossen en landbouwgebieden, die de biodiversiteit moeten beschermen en voedsel moeten leveren voor de stad.

Duurzaamheid is key!

Neom wordt gebouwd met de nieuwste technologieën en duurzame materialen. De stad zal volledig draaien op hernieuwbare energie, die wordt opgewekt door zon, wind en water. De stad zal ook gebruik maken van slimme systemen en kunstmatige intelligentie, die zorgen voor efficiëntie, veiligheid en comfort voor de bewoners en bezoekers. Neom zal ook een sociaal experiment zijn, waar mensen meer vrijheid en autonomie hebben dan in andere delen van Saoedi-Arabië. Zo zullen vrouwen meer rechten hebben, zal alcohol toegestaan zijn en zal er meer ruimte zijn voor culturele diversiteit en artistieke expressie.

Toch nog enkele struikelblokken…

Neom is een project dat veel potentieel heeft, maar ook veel uitdagingen met zich meebrengt. Het is nog niet duidelijk hoe de stad gefinancierd zal worden, hoe de lokale bevolking betrokken zal worden en hoe de ecologische impact beperkt zal worden. Het is ook nog niet zeker wanneer de stad af zal zijn, al wordt verwacht dat de eerste fase in 2025 klaar zal zijn. Neom is dus een spannend avontuur dat nog veel verrassingen in petto heeft.

Een bezoekje brengen aan Neom? Dat kan zeker!

Wil je meer weten over Neom of wil je er zelf naartoe gaan? Bezoek dan de officiële website van het project: https://www.neom.com/. Daar vind je meer informatie over de visie, de sectoren, de partners en de vacatures van Neom. Je kan uiteraard ook contact opnemen met onze travel designers die graag een op maat gemaakt reisprogramma uitwerken met een bezoekje aan het project! Klik hier uw afspraak bij ons op kantoor vast.