Menu

Wat zijn nu de mooiste watervallen?

Foto Saïna Saelens

Saïna Saelens

16/05/2024 11:45

Zeg niet zomaar waterval tegen waterval? Zeg niet zomaar banaan tegen chiquita. 

De twee van de meest spectaculaire watervallen op onze planeet: de Iguazu en Victoria watervallen. Deze natuurlijke wonderen, gelegen op de grens van landen en continenten, zijn niet alleen een toonbeeld van de kracht en schoonheid van Moeder Natuur, maar ook een bron van inspiratie en ontzag voor reizigers van over de hele wereld.

Iguazu: waar Argentinië en Brazilië elkaar ontmoeten

De Iguazu watervallen, genesteld op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay, zijn een symfonie van honderden watervallen die zich uitstrekken over bijna 3 kilometer. Het is een plek waar je de harmonie van de natuur kunt ervaren, terwijl het water zich een weg baant door het weelderige regenwoud en neerstort in de diepten van de Garganta del Diablo, de Keel van de Duivel.

Victoria: de trots van Afrika

Aan de andere kant van de wereld, op de grens van Zambia en Zimbabwe, pronken de Victoria watervallen met hun indrukwekkende gordijn van water dat met donderend geweld in de Zambezi rivier stort. De lokale bevolking noemt het ‘Mosi-oa-Tunya’ - de rook die dondert - een naam die recht doet aan de nevelige pracht die oprijst uit de afgrond en vaak regenbogen creëert in het zonlicht.

Even wat cijfer materiaal vergelijken... 
De Iguazu-watervallen strekken zich uit over een breedte van maar liefst 2,7 kilometer met afhankelijk van het seizoen zo'n 270 à 300 watervallen in totaal.  De iguazu-watervallen zijn zo'n 87 meter diep.

De Victoria-watervallen zijn minder breed (1,7 kilometer) maar wel hoger, zo'n 100 meter! Qua volume zijn de Victoria watervallen dus groter. 

Iguazu watervallen 
Deze watervallen zijn omgeven door een weelderig landschap van jungle en tropische natuur, waar je meer dan vijfhonderd verschillende vogelsoorten kunt bewonderen tijdens natuurwandelingen. Een tweedaags bezoek aan de watervallen is hier zeker mogelijk. Zo kan je zowel de Argentijnse als Braziliaanse kant bezoeken. Beide zullen je een totaal ander beeld geven op de watervallen. De Argentijnse zijde laat je wandelen over loopbruggen en dichtbij de watervallen komen via diverse trails die je kan bewandelen. De Brazliaanse zijde daarentegen geeft je prachtige panorama's over de watervallen, een beter totaalbeeld. Heb je maar één dag tijd? Opteer dan voor een bezoek aan de Argentijnse zijde.

Avontuur en natuur
​​​​​​​
Voor avontuurlijke zielen bieden de Iguazu-watervallen activiteiten zoals kajakken, ziplining en de opwindende Gran Aventura-boottocht. Deze boottocht brengt je dicht bij de draaikolken, golven en stromingen van de watervallen. Ook een helikoptervlucht boven de watervallen is hier mogelijk. 

Victoria-watervallen
De Victoria-watervallen zijn omringd door een wilde omgeving en liggen naast Botswana, dat bekend staat om zijn fantastische wildreservaten zoals Chobe en de Okavango-delta.

Wildleven en avontuur
Naast het overweldigende geluid van de watervallen, kun je in de omgeving van Victoria Falls genieten van wildsafari’s. Denk aan het spotten van nijlpaarden, krokodillen, zebra’s, olifanten en giraffen. Boven deze watervallen kan je een impressionante helikoptervlucht maken of wat dacht je van een microflight? Ook kenmerkend is 'Devil's Pool', voor de adrenaline junkies kan je kiezen om in een natuurlijke pool, on top of the falls, een badje te nemen. (tickets op voorhand aankopen is een must, want de bezoekjes aan deze hotspot zijn gelimiteerd). 

© Copyright foto @ Reisjunk 

Conclusies

Beide watervallen zijn adembenemend en bieden unieke ervaringen. Als je van natuur en vogels houdt, is Iguazu de juiste keuze. Voor een wilde safari-ervaring en een vleugje geschiedenis zijn de Victoria-watervallen ideaal. Dus, welke waterval spreekt jou het meest aan?

© Copyright foto - Unsplash - photographer: Pauljmilley