Menu

Vilnius: Een verrassende bestemming

Kristien

Kristien Vereecken

07/09/2023 12:26

Breng eens een blitzbezoek aan Litouwen, een bestemming die niet vaak bovenaan het lijstje staat, maar toch zo mooi is. In Vilnius wordt de rijke geschiedenis en ouderwetse charme op elke hoek voelbaar. Dit jaar mag het bekoorlijke stadje maar liefst 700 kaarsjes uitblazen. ​​​​​​​

​​​​​​​

De charmante binnenstad

Natuur, cultuur en zelfs gastronomie komen hier mooi samen op de kruising van oost en west. Met zevenhonderd jaar op de teller mag je rekenen op een mooi aantal bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. De oude binnenstad is bijna volledig opgetrokken in de prachtige barokke stijl. De roze, gele en oranje gevels die straten en grootse gebouwen kleuren, zijn een lust voor het oog. Ga de rivier Neris op met een kajak en doorkruis het levendige centrum terwijl je rustig de stroming volgt of zoek het streetart op in de unieke Uzupis wijk

Op de buiten

Bezoek zeker ook het Barokke kasteel van Trakai. Op 40 minuutjes rijden van Vilnius ligt de oude hoofdstad van Litouwen, het belangrijkste overblijfsel: een groot Oost-Europees kasteel.

Het sprookjesachtige bouwwerk staat op een eiland, niet veel groter dan de gronden van het kasteel zelf. Via een houten loopbrug steek je het water over richting de grote toegangspoort. Binnenin bezoek je een museum met allerlei kunstvoorwerpen en historische artefacten. 's Zomers wordt het eiland omringd door enkele zeilbootjes en worden op het binnenplein allerlei evenementen georganiseerd, in de winter is het meer vastgevroren en kan je met schaatsen het ijs op. Maak er een dagje van, want te voet of met de fiets zijn hier nog wat parels te ontdekken. 

Litouwse gastronomie

De stad is daarnaast ook nog eens op weg om een foodie-bestemming te worden. Jonge chefs serveren traditionele gerechten met een moderne twist en het farm-to-table principe is al (of nog) vrij ingebakken in de restaurantcultuur. Wie benieuwd is naar de plaatselijke delicatessen kan gefrituurde varkensoren of frieten van bruin brood proeven en koude bietensoep proberen... Wat mij het meest zal bijblijven is de beste amaretto Sour die ik ooit dronk!

Vilnius is zeker niet het indrukwekkende Parijs of Londen en heeft ook niet de vele hoogtepunten van bijvoorbeeld Wenen en Berlijn. Maar het is een plek, weg van het massatoerisme, waar je rustig door de straten kunt kuieren. Even weg van de drukte een terrasje kunt doen en kunt genieten van het zomerse weer. Ideaal toch?