Menu

Maak kennis met Slovenië

Foto Laura

Laura Van Caenegem

23/01/2024 10:37

Amazing Destinations werd uitgenodigd voor een infoavond over Slovenië, een klein land - nog kleiner dan België - waar we maar weinig aandacht aan schonken. Onterecht zo blijkt! Na enkele boeiende ontmoetingen met lokale vertegenwoordigers zijn wij overtuigd, en na dit artikel, jij vast ook!​​​​​​​

Lubljana

Lubljana is een gezellige stad. De soort stad die wemelt van de kleurrijke straatjes en sfeervolle terrasjes. Het vele groen in de straten, de weerkaatsing van de zon in het water van de Lubjianica en het authentieke karakter van de historische gebouwen maken van deze hoofdstad een prachtige zomerbestemming. Hier wil je ongetwijfeld enkele dagen vertoeven. 's Winters veranderd het kleine stadje in een prachtige kerstbestemming. Met sneeuwbedekte daken en bergentoppen. Straten verlicht met honderden kerstlichtjes zorgen voor een magische sfeer! Tijdens je verblijf heb je de tijd om de musea, historische bezienswaardigheden en de lokale markt te ontdekken.

De centrale ligging van de stad is een grote troef. Hier start je reis naar eender welke uithoek van het land, alles ligt op zo'n 1u30 rijden. Wat verder liggen enkele van de mooiste steden van de buurlanden: 1 uur rijden naar Zagreb, 3 uur naar Venetië en 4 uur naar Wenen. 

De bergen van het Westen

Het hoofd van de dienst van toerisme van Slovenië begon onze imaginaire rondreis door het land in het noordwesten van de hoofdstad Lubljana. Ze nam ons mee naar de Alpen.

Prachtig! Ik werd op slag verliefd.

Grote, klaarblauwe bergmeren, kastelen op bergrotsen, stadjes boordevol folklore, sneeuwbedekte bergtoppen, romantische wandelroutes, gastvrije inwoners... Het mag duidelijk zijn dat de Sloveense begen niet moeten onderdoen voor de populairdere bergketens in de buurlanden. Wandel, fiets, zwem, kajak, klim, ski en paraglide door de indrukwekkende landschappen van Alpine Slovenia. Dit is de regio van de avonturiers!

Het kleine stukje kust

Tussen Italië en Kroatië neemt Slovenië een klein stukje kust in. De streek Istrië kon Nanou meteen bekoren. Historische stadjes die u verleiden met hun mediterraanse sfeer en een schitterend zicht op kleurrijke vissersboten en vele zeilboten op het water. Venetiaanse charme in Izola, middeleeuwe paleizen in Koper en het zomerse centrum van Piran, ze stralen elk een unieke sfeer uit. Zeker de moeite waard om te verkennen. Onderweg kan u een stop maken voor een kustwandeling door het prachtige natuurreservaat van Strunjan. 

Wijnen in Slovenië

Voor lekkere Sloveneense wijnen kunt u in drie regio's terecht, verspreidt over het land. Elke regio heeft zijn eigen wijncultuur, druivenrassen en smaken. De grootste regio's liggen aan de oostgrens van het land. In het zuidoosten ligt Posavje, waar de Franse invloeden het meest merkbaar zijn. Wijngaarden zijn er vaak nog kleinschalig en de boeren houden er vast aan de lokale wijntradities, die van vader op zoon worden overgedragen. De oostelijke regio Podravje grenst aan Oostenrijk en Hongarije en was al tijdens de Romeinse tijd zeer populair. Deze wijnen behoren volgens kenners tot de beste van het land. De druivenrassen zijn vergelijkbaar met die aan de Rijn en de Moezel in Duitsland, maar door het warme klimaat zijn de wijnen rijker en aromatischer. Het hele verhaal wekte Mieke's nieuwsgierigheid om toch eens een Sloveens flesje te kraken in zo'n klein wijnstadje. 


En jij, welk deel van Slovenië kijk jij het meest naar uit?